The Container House – Easy for Dayz

This is a two-bedroomed house with a spacious, north-west facing patio with a built-in braai and splash pool, set in a waterwise garden. The fully equipped house comfortably sleeps four people in two bedrooms (one en suite and the other with a double bunk) and with a second, separate bathroom.

  • Double bedroom with en-suite shower room and toilet
  • Second bedroom with a double bunk bed
  • Second, separate shower room with toilet
  • Fully equipped, open plan kitchen fitted with top of the range appliances including a dishwasher and washing machine
  • Braai area with splash pool and spacious garden
  • Complimentary Wi-Fi
  • Coffee machine (starter pack provided)
  • Linen, bath towels, pool towels and starter coffee/tea provided

In McGregor, this is a new construction concept: a hybrid of conventional build which clads a re-purposed shipping container and yet conforms to the aesthetic requirements of the best-preserved Victorian village in the Western Cape. 

Rates 

Minimum booking: 2 people for 2 nights

2021: 

R1,320 for 2 people sharing plus R435 each for the third and fourth person per night

2022:

R1,452 for 2 people sharing plus R478 each for the third and fourth person per night

To book, please get in touch.

Terms & Conditions

  • 50% deposit required to confirm reservation
  • balance payable a week prior to arrival 

The Easy for Dayz Story

“Easy for Dayz” is how the owner’s late brother would respond she asked what he felt like doing or eating – “I don’t know sis, I’m easy for
dayz”. 

Alonya continues, “It is a special space; a treasure box of memories and a container filled with dreams.

“I wanted to fulfil that dream for my beloved brother and best friend, yet I wanted to build something different and sustainable which
embodied his thoughts around how life should be lived. It had to be ground-breaking and fresh, creative and bold while still being respectful to the natural environment.”

Construction

The hybrid construction of the house is a recycled shipping container that is wrapped with a wall and then plastered and whitewashed. This wall gives the container excellent thermal properties that protects the dwelling from the southeaster in summer and northwester in winter. The hybrid nature of the construction creates an inherently thick wall.  This allows for deep reveals around small, punctured windows and doors that reflect the vernacular architecture and create passive screening from harsh sunlight.

The outside fireplace and braai area is an important sculptural element in the architecture.  On the west façade of the house, the large overhang of the roof protects the deck and extends the living space through large barn-style sliding doors.  Steps lead from the deck, which includes a splash pool, to the garden.